Vem tänker på arvet - så planerar du inför ditt arv

Att planera för sitt arv är inte bara en fråga om ekonomi, utan också om att säkerställa att ens önskemål respekteras och att ens nära och kära tas om hand på bästa sätt efter ens bortgång. Vi delar med oss av våra bäst tips, vad du ska tänka på och vilka de vanligaste misstagen är som folk gör vid sin arvsplanering.

Oavsett om du precis börjat fundera på arvsplanering eller redan har ett testamente på plats, är det viktigt att tänka igenom hur du vill ha det för att undvika missförstånd och onödig friktion mellan de efterlevande.

Vad är ett arv?

Ett arv är den förmögenhet som övergår från en avliden person till dennes arvingar eller testamentstagare. Det kan inkludera fastigheter, kontanter, värdepapper, föremål och andra tillgångar som den avlidne ägde vid sin död. Den som ärver genom ett testamente kallas för testamentstagare och den som ärver enligt den lagstadgade arvsordningen kallas arvinge.

Steg-för-Steg: Så planerar du för ditt arv

  1. Gör en sammanställning över tillgångar och skulder
    Börja med att göra en inventering av dina samtliga tillgångar och skulder. Här ska du inkludera fastigheter, bankkonton, pensioner, försäkringar och andra investeringar.
  2. Upprätta ett testamente
    Ett testamente är ett juridiskt dokument som anger hur du vill att ditt arv ska fördelas. Det är viktigt att testamentet är tydligt formulerat och juridiskt giltigt. Ta gärna del av vår guide för hur du skriver ett testamente här.
  3. Tänk igenom särskilda önskemål
    Om du har specifika önskemål för hur vissa tillgångar ska hanteras eller fördelas mellan testamentstagare, se till att det är tydligt angivet i ditt testamente.
  4. Rådgör med juridisk expertis
    För mer komplexa situationer, som exempelvis när det finns särkullbarn, kan det vara klokt att konsultera en juridisk expert som specialiserat sig på arvsrätt.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

Vanliga misstag att undvika vid arvsplanering

Att inte ha ett uppdaterat testamente

Många glömmer att uppdatera sitt testamente när livssituationen förändras, såsom vid giftermål, skilsmässa eller födelsen av barnbarn.

Att man ignorerar särkullbarns rättigheter

Särkullbarn har rätt att kräva sin laglott, vilket är en del av arvet som testatorn inte kan testamentera bort till någon annan. Särkullbarn har alltid rätt till sin laglott oavsett vad som står i testamentet.

Skatter och avgifter

Arvsskatten är numera avskaffad i Sverige. Tidigare tillämpades en skatt på arv och gåvor, vilken betalades av mottagaren av arvet eller gåvan, men sedan 2005 är arvsskatten borttagen.

Frågor att diskutera med din familj om arvet

Det kan kännas svårt att prata om, men det finns mycket att vinna på att kunna ha en öppen dialog om ditt testamente. Dels för att du får möjligheten att klargöra för din vilja, men också om du vill veta mer om dina testamentagares tankar och önskningar.

  • Hur ska dina tillgångar fördelas?
  • Finns det specifika föremål eller tillgångar som någon önskar ärva?
  • Vilken typ av stöd kan behövas för exempelvis en partner om du skulle avlida? Vad händer med ert gemensamma hem? Extra viktigt är det att diskutera frågan om det finns särkullbarn.

60pluslånet är tryggt och säkert

Se över dina möjligheter att frigöra pengar från bostaden. Ansök idag så går vi igenom dina möjligheter tillsammans. Ansökan är inte bindande.

Ansök nu

Fler frågor om arvsplanering

Hur påverkas arvet av olika familjekonstellationer?

Arvets fördelning kan variera beroende på om det finns barn eller särkullbarn. Läs gärna mer om arv och testamente här.

Kan jag ändra mitt testamente efter att det är skrivet?

Ja, du kan ändra ditt testamente när som helst genom att upprätta ett nytt testamente eller ett tillägg, kallat ett kodicill. Läs mer om hur du skriver ett testamente här.

Vilka är de vanligaste missförstånden om arvsskatt?

Det kan vara lätt att blanda ihop vad som gäller vid beskattning av arv eller gåva, då vi tidigare hade en arvsskatt i Sverige. Sedan 2005 är dock denna skatt borttagen och idag är gåvor och arv helt skattefria.

Hur kan jag säkerställa att mitt arv fördelas enligt mina önskemål?

Genom att tydligt dokumentera dina önskemål i ett giltigt testamente som du regelbundet granskar och uppdaterar vid behov. Prata gärna med dina testamentstagare, familj och vänner så att innehållet i ditt testamente inte är någon hemlighet.

Vad händer med arvet om jag inte har ett testamente?

Om det inte finns ett testamente är det arvsordningen som avgör vem som ärver dig.

Hur påverkar särkullbarn arvsfördelningen? Kan särkullbarn kräva ut sitt arv direkt?

Särkullbarn har rätt till sin laglott efter sin förälder när denne avlidit, och har rätt att få sin del av arvet direkt. Det gäller även om förälderns make eller maka ännu är i livet.

Kan jag utesluta ett barn från arvet?

Nej, barn, barnbarn eller barnbarnsbarn har alltid rätt till sin del av arvet, vilket inte kan testamenteras bort. Däremot kan du testamentera bort resterande del till vem eller vilka du vill.

Vad händer med arvet om jag och min partner skiljer oss?

Det är endast gifta makar som automatiskt ärver varandra. Har man skilt sig innan dödstillfället ärver man inte längre av varandra.

Hur kan jag skydda mina barns arv vid en eventuell skilsmässa?

Med ett äktenskapsförord kan du tydliggöra vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap. Äktenskapsförordet skrivs mellan två makar och ligger till grund för bodelningen vid en eventuell skilsmässa. Saknas äktenskapsförord kommer makarna dela lika vid bodelningen. Finns särkullbarn, det vill säga barn från tidigare äktenskap, kan det innebära att något som är tänkt att finnas kvar inom familjen istället delas upp mellan makarna.

I ett testamente kan du också specificera att testamentstagaren har fri förfoganderätt över sin del av arvet. Det innebär att arvtagaren får spendera egendomen på önskat sätt men inte testamentera eller ge bort det som en gåva till någon annan. Det kan också säkra att egendomen inte förloras i en bodelning vid en framtida skilsmässa.

Läs gärna mer om arv och testamente här.

Laddar