Vad är seniorbostäder?

Seniorbostäder är en omtyckt boendeform som erbjuder både bekvämlighet och frihet att själv styra över sitt boende när man blir äldre. Många lockas av att skaffa ett praktiskt boende som är lättskött och fungerar även när åldern börjar göra sig mer påmind.

Eftersom seniorbostäder ofta är mycket populära är det bra att börja planera en eventuell flytt i god tid. Här går vi igenom vad du behöver tänka på innan du bestämmer dig och hur du går till väga för att skaffa dig en seniorbostad. Vi börjar med att reda ut vad som egentligen räknas som seniorboende.

Vad är seniorboende?

Seniorbostäder, som även kallas seniorboenden, är vanliga bostäder som är anpassade för äldre personers behov. Funktionalitet och tillgänglighet står i fokus för att underlätta livet på ålderns höst. Det kan bland annat innebära bredare dörröppningar, lägre trösklar, rymliga badrum och hiss. Du kanske inte behöver den anpassningen när du flyttar in, men det kan vara tryggt att veta att den finns när det väl behövs.

Det finns inga krav på att seniorbostäder ska erbjuda någon service eller gemensamma lokaler. Däremot finns det alltid en åldersgräns, som varierar mellan olika boenden. Vanliga åldersgränser är 55+ eller 65+. 

Seniorboenden brukar placeras med närhet till service och allmänna kommunikationer. Bostäderna behöver inte tillhandahålla service, mat eller omvårdnad. Men en hel del seniorboenden har någon typ av personal på plats ibland. Skulle ett omsorgsbehov uppstå kan du få hjälp av hemtjänsten precis som i en vanlig bostad.

Vad är skillnaden mellan seniorboende och äldreboende?

Det låter ganska likt, men faktum är att det är en relativt stor skillnad mellan seniorboende och äldreboende.

En seniorbostad är som en vanlig bostad, dit vem som helst som har åldern inne kan flytta. Ett seniorboende är ofta anpassat för äldre i funktion och tillgänglighet, men det finns inga krav på särskild funktionalitet, service eller omsorg. Gemensamma lokaler är vanliga men måste inte finnas.

Ett äldreboende måste däremot vara anpassat för äldre och vara utrustat med trygghetslarm. Boendet ska ha gemensamma ytor för måltider och aktiviteter. Ett äldreboende har personal på plats och erbjuder vård och omsorg. Utöver hyran betalar du för omsorg och måltider, men aldrig mer än den fastställda maxtaxan. För att få plats på ett äldreboende måste du få ett biståndsbeslut från kommunen.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Läs mer om 60pluslånet

55+ och 65+ boende

Åldersgränsen för att bo i seniorbostad går ofta vid 55 år, men även 65+ är en ganska vanlig gräns. Boendet bestämmer vilken åldersgräns som ska gälla. Det brukar räcka med att en person i hushållet uppfyller åldersgränsen. Ett vanligt krav är att det inte finns hemmaboende barn i bostaden.

Fördelar med seniorbostäder

En viktig fördel med att flytta till en seniorbostad är förstås att bostaden är anpassad för äldre personers behov. Det kan göra att du kan bo kvar längre i ditt hem än du kanske annars hade kunnat göra.

Eftersom det finns en åldersgräns kommer dina grannar också att vara seniorer. Resultatet blir ofta en lugnare miljö, vilket många uppskattar. Det kan också skapa en känsla av gemenskap och underlätta att hitta nya vänner i en liknande livssituation. För många blir en seniorbostad en väg till ett mer aktivt och socialt liv.

Även om det inte finns något krav är det vanligt att seniorboenden har någon sorts gemensamma lokaler och ordnar gemensamma aktiviteter. Just den sociala aspekten av seniorboenden lockar många. Samtidigt har du en egen bostad helt på dina villkor.

Att välja rätt seniorboende är ett viktigt beslut som kan ha stor påverkan på livskvaliteten under pensionsåren. Ge dig själv tid att fundera på vad som är viktigt för dig i boendet. Läge, kostnad, aktivitetsutbud och möjlighet till gemenskap är faktorer att överväga. Seniorboenden erbjuder olika nivåer av standard, service och gemenskap. 

Hur skaffar jag ett seniorboende? 

Eftersom seniorbostäder är vanliga bostäder behöver du inget biståndsbeslut för att flytta till ett seniorboende. Seniorbostäder kan vara både hyresrätter och bostadsrätter. För att få en hyresrätt ställer du dig i kö hos de bostadsföretag och bostadsförmedlingar som erbjuder seniorboenden där du vill bo. Många kommuner erbjuder också seniorboenden som du kan söka till.

Om du vill köpa en seniorbostad som bostadsrätt är det den öppna marknaden som gäller. För att snabba på processen kan du kontakta intressanta bostadsrättsföreningar och be dem att informera dig när en bostad ska säljas. Du kan även anmäla intresse för nyproduktion hos bostadsföretag eller mäklare. Här kan du läsa mer om boendeformer för äldre.

Vad kostar seniorbostäder?

Det enkla svaret är att en seniorbostad kan kosta lika mycket eller lite som en vanlig bostad. Kostnaden varierar stort beroende på geografiskt läge och typ av boende. Nybyggda bostäder har oftast en högre månadskostnad.

Önskar du bo kvar i din nuvarande bostad, men att den inte längre fungerar för dig i din vardag med anledning av en funktionsnedsättning, kan du ha rätt till bostadsanpassningsbidrag.

Laddar