Vad är ålderism?

Ålderism, som på engelska kallas ageism, är en form av diskriminering baserad på ålder. Det innebär att människor behandlas orättvist eller nedvärderas på grund av sin ålder, ofta genom att de som utsätts inte anses vara kapabla. I takt med att fler blir äldre växer sig också ålderismen större som samhällsproblem.

Ålderism kan drabba både unga och äldre, men det är särskilt vanligt att äldre personer upplever negativa attityder och begränsningar i samhället på grund av sin ålder. Att bli diskriminerad kan påverka allt från möjligheter i arbetslivet till hur man bemöts inom vården. 

Ålderism i Sverige

I en kartläggning av Sveriges äldre, utförd av SCB, framgår att antalet äldre blir allt fler i landet. Personer som är 60 år eller äldre har ökat med 65 % under de senaste 50 åren. Under samma tid har den totala befolkningen bara ökat med knappa 30 %. Runt år 2030 beräknas gruppen som är 60 år eller äldre vara fler än tre miljoner. Anledningen är att allt fler lever längre och därmed också når en högre ålder.

I takt med att andelen äldre växer, är också ålderism ett allt större samhällsproblem. Diskriminering är som bekant förbjudet enligt lag, men likväl utsätts människor för det dagligen. För att förstå effekterna av ålderismen och hur vi kan motverka det, behöver vi gräva djupare i hur ålderism yttrar sig.

Exempel på sammanhang där ålderism förekommer i Sverige

  • Arbetslivet
    Äldre arbetssökande upplever ofta att de blir bortvalda på grund av sin ålder, trots mer erfarenhet och högre kvalifikationer än yngre sökande.
  • Sjukvården
    Äldre patienter kan erbjudas sämre vård än yngre med samma hälsoproblem, bland annat då deras symtom ibland avfärdas som "naturliga" åldersrelaterade besvär. 
  • Teknikanvändning
    Många antar att äldre inte kan hantera ny teknik, vilket kan leda till att de exkluderas från digitala tjänster och möjligheter.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

Ålderism i arbetslivet

I Sverige har vi ett välutvecklat välfärdssystem, men trots det är ålderism ett stort problem. I arbetslivet är det vanligt att äldre arbetssökande har svårt att få jobb, även om de har lång erfarenhet och relevanta kvalifikationer. Samtidigt som man vill arbeta längre är det alltså svårare att få jobb ju äldre man är.

Som äldre kan du vara mer kvalificerad och ha mer erfarenhet än andra yngre kandidater, men ändå sållas du bort i rekryteringsprocessen. Anledningen tycks vara fördomar, som att äldre inte är lika anpassningsbara till ny teknik eller att de inte är lika produktiva som sina yngre kollegor. Att diskriminera någon på grund av fördomar om ålder bidrar till exkludering av äldre personer på arbetsmarknaden.

Ålderism inom sjukvården

Ålderism, eller ageism som det heter på engelska, är inte bara ett problem i Sverige. Världens hittills största studie om ålderism utfördes av forskare vid Yale School of Public Health, och omfattade över 7 miljoner personer i 45 olika länder. I studien konstaterade man att den allvarligaste typen av ålderism i samtliga länder var inom sjukvården.

Konsekvenserna av ålderism inom sjukvården kan vara katastrofala för folkhälsan. Äldre riskerar att inte få tillgång till samma vårdkvalitet som yngre patienter och man har även uppmärksammat fall där äldre fått ett sämre bemötande än vad yngre fått med liknande hälsotillstånd. Diskriminering på grund av ålder kan inom sjukvården leda till feldiagnoser, som får en direkt påverkan på patientens livskvalitet och hälsa.

Ålderism i samhället

Socialt sett kan ålderism också innebära att äldre personer kan riskera att mötas av attityder som antyder att de är "för gamla" för att förstå modern teknik, delta i vissa aktiviteter eller bidra med värdefulla idéer. Att vara exkluderad i samhället kan leda till att man känner sig isolerad och undervärderad, vilket direkt påverkar den mentala hälsan.

Ansök om 60pluslånet

  • Låna trots låg pension
  • Amorteringsfritt utan månatliga kostnader
  • Bo kvar- och skuldfrigaranti 
  • Helt kostnadsfri ansökan och ej bindande

Ansök nu

Konsekvenser av ålderism

Ålderism och hälsa

Ålderism har direkta och indirekta effekter på hälsan. När äldre personer nekas rätt vård eller inte tas på allvar i sjukvården, riskerar de att drabbas av allvarliga hälsoproblem. Men även utanför vården kan ålderism påverka välbefinnandet. Om samhället ständigt förmedlar bilden av att ålderdom är något negativt, kan det leda till låg självkänsla och psykisk ohälsa hos äldre.

FN:s rapport Global report on ageism (2021) visar på att äldre som upplever ålderism är mer benägna att drabbas av depression och ångest. Den ständiga påminnelsen om att man "inte hör hemma" eller "inte längre räknas" kan också bidra till social isolering, vilket är en riskfaktor för både psykiska och fysiska sjukdomar.

Fördomar och stereotyper

Ålderism bidrar också till spridning av fördomar och stereotyper. En vanlig stereotyp är att äldre är långsamma, mindre flexibla och inte lika tekniskt kunniga som yngre personer. På arbetsplatser kan det leda till att äldre medarbetare inte får samma utvecklingsmöjligheter som sina yngre kollegor. I det sociala livet kan det innebära att de får färre möjligheter att delta i aktiviteter eller lära sig nya saker.

Fördomarna begränsar inte bara individens möjligheter utan påverkar också samhällets syn på åldrande. När äldre personer betraktas som en börda snarare än en resurs, går samhället miste om dyrbar kunskap, erfarenhet och nya perspektiv.

Hur kan vi motverka ålderism?

För att bekämpa ålderism krävs en kombination av lagstiftning, utbildning och en medvetenhet för att förändra attityder.

  1. Ökad medvetenhet
    Det första steget är att öka medvetenheten om vad ålderism är och vilka följder det kan ha. Genom att utbilda både unga och gamla om ålderismens konsekvenser kan vi bryta negativa attityder.
  2. Inkluderande språk och mediers rapportering
    Språket vi använder och de bilder som sprids i media spelar en stor roll i hur vi ser på ålder. Genom att använda inkluderande språk och visa en mer varierad bild av äldre personer, kan vi förändra de stereotyper som finns.
  3. Lagstiftning mot diskriminering
    Sverige har lagar mot åldersdiskriminering, men det är viktigt att dessa också tillämpas. Arbetsgivare och andra aktörer måste hållas ansvariga om de diskriminerar baserat på ålder.
  4. Främja intergenerationella möten
    Att skapa möjligheter för yngre och äldre att umgås och lära av varandra kan bidra till att minska fördomar. Genom intergenerationella aktiviteter kan vi bygga broar mellan generationer och främja ömsesidig förståelse.

Samla dina lån i 60pluslånet

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. Lös dina dyra lån med 60pluslånet och frigör kapital från din bostad.

Ansök om 60pluslånet

Hur kan man motverka ålderism i arbetslivet?

Ålderism i arbetslivet yttrar sig ofta genom att äldre arbetssökande väljs bort eller att anställda inte får samma möjligheter som yngre. För att motverka ålderism på arbetet kan arbetsgivare och samhälle vidta flera åtgärder som exempelvis att:  

  1. Utbildning och medvetenhet
    Arbetsgivare och anställda bör utbildas om ålderismens effekter och fördelarna med en åldersblandad arbetsstyrka. 
  2. Uppdatera rekryteringsprocesser
    Se till att jobbannonser och rekryteringsrutiner inte är åldersdiskriminerande. Fokus bör ligga på kompetens och erfarenhet istället för ålder. För att främja det kan man exempelvis be att de sökande inte ska ange ålder eller använda en bild vid ansökan.
  3. Skapa inkluderande arbetsmiljöer
    Främja samarbete mellan olika generationer och säkerställ att alla anställda, oavsett ålder, får möjlighet till vidareutbildning och karriärutveckling.
  4. Följ lagar och uppmuntra rapportering
    Arbetsgivare ska se till att följa lagar som förbjuder åldersdiskriminering och uppmuntra rapportering av diskriminerande beteenden.

Vad betyder ålderism inom sjukvården?

Ålderism inom sjukvården innebär att patienter behandlas olika baserat på sin ålder. Det kan exempelvis handla om att äldre personer inte får tillgång till samma avancerade behandlingar eller diagnostik som yngre, trots att de skulle kunna ha nytta av det. Ålderism inom sjukvården kan leda till försenade diagnoser och underbehandling. Anledningen kan bland annat bero på att vårdpersonal omedvetet antar att äldre patienter inte har samma behov eller förmåga att tillfriskna som yngre.

Hur påverkar ålderism pensionärers ekonomi?

Ålderism kan drabba både unga och gamla, men äldre personer är särskilt utsatta. Det kan påverka pensionärers ekonomi på flera sätt, främst genom att äldre exkluderas med begränsade möjligheter att få lån liksom att de diskrimineras på arbetsmarknaden.

Hur kan 60plusbanken förbättra pensionärers lånemöjligheter?

En av de kanske mest konkreta exemplen på ålderism i Sverige är hur systemet kring möjligheten att få lån ser ut idag. Många banker är ovilliga att bevilja lån till pensionärer, även om de har god kreditvärdighet och stabil inkomst. Du kan ha skött din ekonomi väl genom alla år, alltid betalat räkningarna i tid, men ändå inte beviljas ett lån då pension som enda inkomst inte är tillräckligt för att kalkylen ska gå ihop. Systemet är inte anpassat för de som inte längre är heltidsanställda, och pensionärer hamnar därför utanför.

60plusbanken anser att alla har rätt att påverka sin egen ekonomi, självklart också pensionärer. Därför erbjuder vi 60pluslånet som är ett tryggt pensionärslån med garantier och möjlighet att få loss pengar ur bostaden utan att behöva flytta. Ett pensionärslån förutsätter att du äger ditt boende och har låneutrymme kvar, men har du det kan du ha möjlighet att få loss kapital som annars vore låst i ditt boende. Då säkerheten ligger i bostaden krävs ingen speciell inkomst för att beviljas lånet, och det medför heller inga månatliga kostnader.

Laddar