Tips för att spara el och sänka elkostnaderna

Att spara energi hemma är inte bara bra för miljön, det är också ett smart sätt för att få en lägre elräkning. Dessutom behöver det faktiskt inte vara särskilt svårt eller ta lång tid.

Med små förändringar kan du sänka din elförbrukning, göra en insats för klimatet och samtidigt spara pengar. Uppvärmning står för en stor del av en bostads elförbrukning. Kan du påverka dina uppvärmningskostnader kommer det därför direkt att märkas på din elräkning. 

Spara el och energi hemma

Ett enkelt sätt att spara energi på är att sänka värmen i bostaden. Genom att sänka inomhustemperaturen med bara en grad kan du minska energiförbrukningen med flera procent. Se också till att täta dina fönster och dörrar, och ställ inte möbler för nära elementen. Åker du på semester kan du sänka inomhustemperaturen några grader ytterligare.

Hur kan jag sänka mina elkostnader hemma?

En stor del av din elförbrukning går alltså till uppvärmning av din bostad. Har du möjlighet att påverka dina uppvärmningskostnader kan du spara mycket pengar. Samtidigt kan andra små förändringar i din vardag också påverka storleken på din elräkning.

Här är några tips på att spara el hemma:

  • Byt alla dina ljuskällor till energisnåla LED-lampor och släck lamporna i rum som ingen befinner sig i.
  • Ställ temperaturen i kylskåpet och frysen på runt +4 °C och -18 °C. Har du ställt in för kall temperatur drar vitvarorna onödigt mycket energi. Genom att optimera temperaturen minimerar du energiförbrukningen utan att kompromissa med bra matförvaring.
  • Använd en vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbare och sparar samtidigt energi.
  • Diska i diskmaskinen. Ja, det är faktiskt så att det är mer effektivt att låta diskmaskinen ta hand om din smutsiga disk än att handdiska. Se bara till att fylla diskmaskinen ordentligt först och diska gärna under tider på dygnet då elen är billigare.
  • Duscha snabbare och gärna även några grader kallare. Du kan också byta ut duschmunstycket till ett snålspolande munstycke som förbrukar mindre vatten.
  • Fyll tvättmaskinen innan du sätter på ett program och tvätta inte i högre temperatur än nödvändigt. Har du tillgång till en tvättstuga kan det vara en idé att nyttja den framför din egna.
  • Torka tvätten genom att hänga upp den på ett klädstreck. Torktumlare kräver väldigt mycket energi.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

Spara pengar genom att minska elförbrukningen

I ett kraftverk omvandlas olika energikällor till el. Ofta delar man upp energikällor i två kategorier: förnybara energikällor och icke förnybara energikällor. Solenergi, vindenergi, vattenkraft och biomassa är några exempel på förnybara energikällor som ständigt fylls på. Icke förnybara energikällor är begränsade energikällor som inte nybildas eller nybildas väldigt långsamt.

Kärnenergi och fossila bränslen som kol och olja hör till de icke förnybara energikällorna. Från kraftverken transporteras elen hem till dig i elnätet och du får värme, kan laga mat och tända lampor. Genom att välja el som producerats av förnybara energikällor, samtidigt som du minskar din energiförbrukning, gör du en insats för både miljö och plånboken. Du kan spara stora pengar på att sänka dina elkostnader. 

Energisnåla produkter lönar sig

Du kan spara el på två sätt. Det första är helt enkelt att du försöker använda energin så effektivt som möjligt, vilket vi tipsar om ovan. Det andra är att välja energismarta produkter. Att investera i energismarta produkter kräver inledningsvis en större investering, men det är en kostnad som ofta lönar sig i ett längre perspektiv.

Det kan till exempel innebära att byta ut dina vitvaror till mer moderna och energieffektiva varianter. Andra investeringar som har en hög initial kostnad men, som kan leda till en stor energibesparing och därmed göra en stor skillnad för din ekonomi på sikt, är att installera solpaneler på taket eller tilläggsisolera huset.

Hur kan jag sänka elkostnader om jag bor i en villa?

Bor du i en villa går din elförbrukning till stor del till husets uppvärmning. Genom att se över värmesystemet kan du spara både el och pengar. Det gäller särskild dig som värmer upp ditt hus med direktvärmande el. Kanske är det vara dags att byta värmesystem?

Om du äger ditt boende och har låneutrymme kvar kan det finnas möjlighet, att med hjälp av 60pluslånet, frigöra kapital som annars vore låst i bostaden. Lånet som har trygga garantier innebär inga månatliga kostnader och kan möjliggöra för investeringar i ditt boende, som du annars kanske inte har möjlighet till.

Ett enklare sätt att spara energi på är, som vi redan varit inne på, att sänka temperaturen inomhus. Din elförbrukning kan minska med så mycket som fem procent om du sänker temperaturen med en grad. 

Tycker du att det känns jobbigt att sänka värmen i hela huset kan du välja att dra ner värmen i de rum som används mer sällan. Se också till att behålla den värmen du har genom att täta alla dina fönster och dörrar. Varmvatten är också energikrävande, så att endast ta korta duschar kan göra en stor skillnad för din elförbrukning.

Hur kan jag sänka elkostnader om jag bor i en lägenhet?

Bor du i en lägenhet där värme och varmvatten ingår i avgiften kan du inte påverka din elräkning genom att sänka inomhustemperaturen eller använda mindre varmvatten. I en lägenhet är det som oftast istället elektriska apparater och produkter som drar el och därmed kostar pengar. Utöver de energispartips som vi har gett här ovan finns det därför flera saker du kan göra för att dra ner på din elförbrukning.

Tips för att dra ner på dina elkostnader:

  • Stäng av golvvärme och handdukstork.
  • Se över alla standby-lägen. Alla apparater som står i standby drar fortfarande el. Se till att stänga av dem helt istället genom att dra ut kontakten.
  • Lägg på lock på kastrullerna när du lagar mat.
  • Grädda flera saker i ugnen samtidigt och var noga med att stänga av ugnen när du är klar.
  • Använd mikrovågsugnen så mycket som möjligt i stället för ugnen eller spisen.
  • Avfrosta kyl och frys regelbundet så drar de mindre el. Se också till att hålla rent under och bakom då damm kan påverka elförbrukningen negativt.
Laddar