Rensa hemma och sälja begagnat

Det kan vara svårt i tider av stigande priser och inflation att få pensionen att räcka till. En redan pressad ekonomisk situation lämnar inte alltid de marginaler som önskas. Något som ibland kan underskattas för att få mer pengar i plånboken är att sälja saker som inte längre används. Vi tipsar om vad du ska tänka på för att få ut mest möjliga av din försäljning.

Att rensa ut bland sina ägodelar kan vara bra av flera anledningar. Utöver att det kan generera extra pengar i plånboken, kan det samtidigt minska oredan i hemmet och ge nytt liv åt föremål som kan vara till glädje för andra. Vi har listat några enkla steg och tips för att du ska komma igång med försäljningen.

Sälja begagnade saker och dryga ut pensionen

  1. Inventera och sortera ut vad som ska säljas
    Börja med att gå igenom ditt hem noggrant och sortera bort föremål som du inte längre använder eller behöver. Gå igenom skåp, lådor och garderober. Glöm inte heller källaren eller vindsförrådet. Har du inte använt föremålet under de senaste åren kommer du sannolikt inte göra det framöver heller.
  2. Bedöm föremålens skick
    När du har rensat ut det du inte längre behöver är det dags att gå igenom vad du kan sälja. Bedöm skicket och rengör alla föremål noga. Anteckna eventuella sprickor eller defekter.
  3. Bedöm föremålens värde
    Det kan vara den svåraste biten att avgöra ett föremåls värde. Sök gärna online efter liknande föremål så kan du rätt så snabbt få en uppfattning om vad något kan vara värt. Leta efter annonser i samma säljkanaler som du själv kommer använda dig av. Behöver du sälja av sakerna snabbt kan det vara en god idé att prissätta varorna lite lägre än vad motsvarande annonser ligger på. Har du god tid på dig kan du eventuellt få mer för sakerna, då krävs däremot lite mer tålamod. Säljer du fler saker kan ett paketpris vara attraktivt.
  4. Välj lämpliga försäljningskanaler
    Det finns olika kanaler att använda för att sälja sina saker. Du kan använda dig av onlineplattformar som Blocket, Tradera, eller Marketplace som är Facebooks egna försäljningskanal. Du kan också posta inlägg i lokala Facebook-grupper.
  5. Bestäm hur försäljningen ska gå till
    Tänk igenom om du kan skicka varan till köparen eller om du endast vill sälja med upphämtning. Skicka aldrig något utan att ha fått betalt i förväg. Många digitala försäljningskanaler erbjuder säkra betalningsalternativ som du med fördel kan använda. De försäkrar att köparen betalar varan innan du skickar den, samtidigt som du inte får pengarna utbetalda förrän produkten är skickad. Det är alltid köparen som står för eventuell frakt om inte annat uppges.
  6. Bestäm antalet annonser
    Har du flera föremål kan du sälja dessa som ett paket. Det kan vara fördelaktigt vid exempelvis en porslinsserie eller saker som kompletterar varandra. Föremål som skiljer sig från varandra rekommenderas att ges separata annonser, så att en eventuell köpare lättare kan hitta vad den söker.
  7. Ta tydliga bilder
    Hur annonsen ser ut är viktigare än vad man kan tro. Ta bra och många bilder på föremålen, och ta separata bilder på varje enskild sak. Att fotografera med telefonen går utmärkt, men se till att göra det i bra ljus. Städa bort övriga saker i bakgrunden och runtomkring produkten som annars kan störa bilden. Ta detaljbilder på eventuella defekter.
  8. Beskriv föremålen utförligt
    Texten i annonsen är nästan lika viktig som bilderna. Ange skick, eventuella defekter, storlek och mått. Om du känner till produktionsår eller när du själv fick varan uppges det med fördel. Försök beskriv föremålet för någon som inte kan se det. Ange varumärke om du känner till det och uppge synonymer till föremålet om sådana finns. Det underlättar för köpare att hitta annonsen, även om de skulle använda ett annat ord för att beskriva produkten.
  9. Håll koll på annonserna och följ upp
    Det är viktigt att återkoppla till intresserade som hör av sig med eventuella frågor eller undringar. Kom ihåg att aldrig dela med dig av personlig information som kontonummer eller koder. Signera heller aldrig något på någonannans uppmaning. Läs mer om bedrägerier här för din säkerhet online.
  10. Försäljningen
    Vanligast är att köparen betalar varan med Swish och att det görs i samband med att varan byter ägare. Det är viktigt att ni ses på ett sätt som känns tryggt och säkert för dig. Se till att ha någon med dig ifall köpet ska genomföras hemma. Ett alternativ kan vara att mötas upp på en offentlig plats om det är möjligt. 

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

Vad kan man sälja?

Du har nog mer saker att sälja än du kanske tror. Helt och rent är alltid en bra riktlinje. Vad gäller saker med patina är det framförallt rent som är viktigt, även om skick givetvis påverkar priset i hög grad. Det är generellt större efterfrågan på vissa varor i jämförelse med andra, vilket påverkas av utbud och trender. Nedan listade produkter har många gånger en hög efterfrågan.

  • Porslin och serviser
    Serviser, tallrikar, skålar och äggkoppar. Visst retroporslin har högre samlarvärde än andra, men många porslinsserier från 50- och 60-talet kan vara värda stora pengar.
  • Dekorativa föremål
    Vaser, kristallglas och andra dekorationsföremål från välkända skulptörer eller formgivare kan ha ett högt samlarvärde. Även mässingljusstakar brukar kunna locka många intressenter.
  • Möbler i teak
    Småbord, byråer och skåp från 50- och 60-talet brukar vara eftertraktade. Stringhyllor eller blombord är saker som aldrig går ur tiden och som håller ett högt värde.
  • Silver- eller bakelitbestick
    Silverbestick har alltid ett högt värde. Bestick eller serveringsbestick med bakelit är populära.
  • Vintagekläder och accessoarer
    Retrokläder, hattar, väskor och smycken från förr.
  • Retro-kökstillbehör
    Termosar, plåtburkar och andra köksredskap från 50-, 60- och 70-talet.


Hur mycket får man sälja för utan att skatta?

Att rensa hemma och sälja begagnat kan vara ett effektivt sätt för att få mer i plånboken. Det kan många gånger kännas som ett mindre tillskott, men flertalet försäljningar blir tillslut en större summa. Gränsen för när du måste deklarera och betala skatt för vinsten är då vinstsumman överstigit 50 000 kr under ett år. Du kan läsa mer om vad som gäller vid försäljning av personliga tillgångar på Skatteverkets hemsida.

Sälja begagnade saker på nätet

Självklart kan man även sälja sina saker på en fysisk loppis. Det ställer dock högre krav på både område och tillfälle, tillskillnad från att sälja sakerna online. Digitalt kan fler ta del av dina annonser utan att behöva vara din granne eller någon förbipasserande. Är du intresserad av att själv köpa designföremål eller konst kan auktioner på nätet vara något för dig.

Laddar