En effektiv hushållsbudget för pensionärer

Att skapa sig en tydlig bild av sin ekonomi är en förutsättning för att kunna påverka sina utgifter. Om du vet var kostnaderna finns är det lättare att utifrån dina möjligheter göra justeringar. Att skapa en hushållsbudget är ett bra verktyg för att få bättre koll på dina utgifter och inkomster som pensionär.

Saknar du en budget kan det vara svårt att veta var pengarna tar vägen. Hushållsbudgeten ger dig en tydlig överblick över din ekonomi och möjliggör justeringar av dina utgifter. Med en budget kan du lägga pengarna där du vill istället för att de spenderas på utgifter du kanske inte ens var medveten om att du hade. Med en budget är det dessutom lättare att komma i gång med ett sparande.

Vad är en hushållsbudget?

En hushållsbudget är en plan för hushållets inkomster och utgifter under en viss period. Syftet med en hushållsbudget är att skapa en bra balans mellan dina inkomster och utgifter. Det underlättar när du vill se att pengarna räcker över hela den period som budgeten avser. I budgeten lägger du in hushållets totala inkomster och drar sedan av hushållets avgifter. Summan av det hela är de pengar som blir över varje månad, varav en del kan sättas av till ett sparande. 

Om det inte blir några pengar över kan budgeten vara till stor hjälp för att identifiera utgifter som inte är nödvändiga eller som kan minskas. Små justeringar kan göra stor skillnad i slutändan. En hushållsbudget kan med andra ord ge dig förutsättningar att skapa en bättre vardagsekonomi och ett tryggt långsiktigt sparande.

Hushållsbudget för pensionärer

Vi vet att det kan vara svårt att komma igång när man ska strukturera upp sin privatekonomi. Därför har vi tagit fram en budgetmall som du enkelt kan ladda ner helt gratis och utgå ifrån när du sammanställer dina inkomster och utgifter. 

Laddar

Hur gör man en hushållsbudget?

Det enklaste och vanligaste sättet att skapa en hushållsbudget är genom att göra en månadsbudget. Skriv ner och spalta upp dina inkomster och utgifter en typisk månad. Använd kontoutdraget och gå igenom kvitton från tidigare månader för att se så du inte glömmer några löpande kostnader. 

Kartlägg inkomster och utgifter

I regel får de flesta ut samma inkomst/pension varje månad. När du har koll på dina inkomster är nästa steg att kartlägga alla månatliga utgifter. Tänk på att vissa utgifter kan variera under året, såsom elräkningar som brukar vara högre under vinterhalvåret, och semesterresor som ofta sker under vissa tider på året.

Om du har svårt att komma ihåg vilka utgifter du brukar ha så kan du logga in på din internetbank. Här kan du gå bakåt i tiden och räkna ut hur mycket du haft av både fasta och rörliga utgifter.

Våra 15 bästa spartips 2024

  • Inkomster och utgifter
  • Mat och hushåll
  • Sparande
  • Skulder och krediter

Läs alla våra spartips

Planera för ett sparande

När du har fått fram en budget baserad på dina inkomster och utgifter ser du om kalkylen går ihop eller inte. Det blir också tydligt hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad. Om marginalerna finns ska det även finnas en post i budgeten för sparande. Ett sparande är en livlina vid oförutsedda utgifter och möjliggör större inköp du annars inte hade haft råd till.

Se över alla utgifter och om något kan tas bort eller minskas. Många gånger upptäcker man utgiftsposter som inte alls behöver vara kvar. 

Bättre privatekonomi med 60plusbanken

60plusbanken erbjuder pensionärer som äger sitt boende en kapitalfrigöringskredit, kallat 60pluslånet. Lånet kan frigöra kapital som annars är låst i bostaden och du kan själv välja hur du vill ha det utbetalt. Det är ett tryggt alternativ för att dryga ut sin pension.

Laddar