Nya lagar från 1 juli 2024 - Så påverkas pensionärers privatekonomi
Den 1 juli 2024 trädde flera nya lagar i kraft i Sverige, vilka kan ha betydande effekt på pensionärers privatekonomi och vardag. Förändringar i lagstiftningen kan påverka din ekonomiska situation både positivt och negativt.
Årligen varje sommar träder nya lagar och lagändringar i kraft i Sverige. Vi har tittat närmare på de lagändringar som införts i år och de som kan beröra dig som pensionär. Nedan finner du en sammanfattning av utvalda lagändringar som kan komma att påverka din vardag.
Möjlighet att överföra föräldrapenningdagar till andra personer
Som vårdnadshavare kommer man nu kunna föra över upp till 45 föräldrapenningdagar till andra personer än en annan vårdnadshavare eller bonusförälder. Vid ensam vårdnadshavare gäller upp till 90 dagar per barn.
Hur kan möjligheten att överföra föräldrapenningdagar påverka mig?
Drömmer du om mer tid med barnbarnen? Lagändringen innebär att till exempel en mormor kan bli föräldraledig. Genom att en vårdnadshavare för över dagar på dig kan du spendera kvalitetstid med barnbarnet medan föräldern arbetar.
Ändrade regler om bidrag till arbetshjälpmedel
Från och med den 1 juli 2024 har reglerna för bidrag till arbetshjälpmedel förändrats. Idag används det främst för att underlätta arbetet för synskadade och hörselskadade och kan exempelvis handla om olika kommunikationssystem som används för att höra bättre på möten eller när man talar i telefon. För synskadade kan det handla om hjälpmedel som en dator med textförstoring eller en mobiltelefon med syntetiskt tal.
Lagändringen innebär bland annat ett förtydligande om att bidrag också får lämnas för uppdateringar och uppgraderingar av hjälpmedel eller till utbildning. Försäkringskassan kan bevilja bidrag till arbetshjälpmedel till och med månaden innan medarbetaren fyller 69 år. Du kan läsa mer om ändringarna i regeringens pressmeddelande.
Hur påverkar de ändrade reglerna för bidrag till arbetshjälpmedel mig som pensionär?
De ändrade reglerna kan påverka dig som är yrkesverksam pensionär och som är i behov av arbetshjälpmedel för att kunna utföra ditt arbete. Som syn- eller hörselskadad har du rätt till hjälpmedel för att kunna utföra ditt arbete på bästa sätt.
60plusbanken hjälper fler
Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.
Höjda belopp för rot- och rutavdrag från 1 juli 2024
Från och med den 1 juli 2024 har beloppen för rot- och rutavdrag höjts. Det är en del av regeringens strategi för att främja renoveringar och tjänster i hemmet. Konkret innebär höjningen att du nu kan få 75 000 kronor i både rot- och rutavdrag om du har tillräckligt mycket skatt att räkna av reduktionen mot. Höjningen gäller året ut.
Viktigt att veta är att betalningsdatumet är avgörande för bidragets storlek. Det innebär att du får max 50 000 kronor i rotavdrag för de arbeten du betalat före lagförändringen trätt i kraft den 1 juli. Har betalningen skett senare baseras avdraget på det nya beloppet.
Läs mer om rot- och rutavdraget på Skatteverkets hemsida.
Vad innebär de höjda beloppen för rot- och rutavdrag från 1 juli 2024?
För pensionärer innebär ändringen att man kan få mer avdrag för både renoveringsarbeten (rotavdrag) och för tjänster som städning och trädgårdsarbete (rutavdrag).
Behöver du kapital till en renovering och äger ditt boende kan du med hjälp av en kapitalfrigöringskredit, som 60pluslånet, frigöra pengar som annars vore låsta i din bostad. Med de nya nivåerna för rotavdraget får du nu dessutom mer renovering för pengarna.
Avgift vid prövning av en tvist hos Allmänna reklamationsnämnden
En annan lagändring är införandet av en avgift vid prövning av tvister hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Lagändringen påverkar därmed alla konsumenter, inklusive pensionärer, som önskar lösa tvister kring köp av varor eller tjänster.
Bakgrund för beslutet är att en tredjedel av de ärenden som tidigare kom in till ARN lades ned med anledning av att anmälan inte var komplett. Anmälaren hade med andra ord inte lämnat in en fullständig anmälan. Det kostade ARN både onödig tid och resurser, varför man nu hoppas på att en avgift kan minimera antalet ofullständiga ärenden. Läs mer om riksdagens beslut kring avgiftens införande här.
Vad innebär avgiften vid prövning av en tvist hos allmänna reklamationsnämnden?
Avgiften vid prövning av tvister innebär att den som vill anmäla ett ärende till ARN från och med den 1 augusti 2024 måste betala en avgift på 150 kr. Tidigare var anmälan kostnadsfri.
60pluslånet är tryggt och säkert
Vill du frigöra pengar från bostaden? Ansök idag så går vi igenom dina möjligheter tillsammans. Ansökan är inte bindande.
Företag behöver inte längre spara papperskvitton om de digitaliserats
Tidigare fanns det ett krav på att alla företag i Sverige skulle spara på samtliga fysiska kvitton och fakturor. I och med lagändringen räcker det med att spara dem digitalt, och företag kan därmed slänga papperskvitton eller fakturor efter att de har överförts till ett digitalt format. Digitalt måste de sparas i sju år.
För att de ska räknas som digitalt bevarade räcker det med att de finns sparade i exempelvis PDF-format. De behöver med andra ord inte laddas upp i ett bokföringssystem men ska finnas sparade digitalt. Förändringen gäller också retroaktivt, det vill säga att även kvitton från tiden innan lagändringen trädde i kraft kan digitaliseras. Väljer man att inte scanna in gamla fysiska kvitton så gäller samma regler som tidigare: det vill säga att de måste sparas i sju år.
Hur påverkar det pensionärer med egen verksamhet?
För pensionärer med egna företag innebär lagändringen en avsevärd förenkling då man slipper onödig administration och sparar både tid och pengar. Du behöver inte längre spara på kvitton och fakturor fysiskt, utan kan istället bara scanna in dem eller fota av dem.
Hyresvärdar får rätt att säga upp hyresgäster som begått brott som påverkar närmiljön negativt
Hyresvärdar får nu rätt att säga upp hyresgäster som begått brott som påverkar närmiljön negativt. Att säga upp hyresgäster som stör sin närmiljö kan bidra till ökad trygghet för de boende.
Hyresgästen ska kunna sägas upp om denne har begått brott i lägenheten eller i närområdet, och i de fall där lägenheten använts för brottslig verksamhet. Det kan till exempel gälla situationer där någon har förvarat vapen i lägenheten eller att lägenheten har lånats ut till kriminella för att de ska kunna gömma sig eller förbereda brott.
Vad innebär det för pensionärer?
För pensionärer som inte äger sitt boende kan lagändringen innebära en ökad trygghet, då man skapar tydliga ramar för vad som accepteras inom ett boendesammanhang. Att syssla med kriminell verksamhet kan nu få en direkt konsekvens, även som hyresgäst.