Hobbyverksamhet för pensionärer

Att bedriva en hobbyverksamhet som pensionär kan vara ett utmärkt sätt att inte bara hålla sig sysselsatt utan även att dryga ut sin inkomst på. Vi tittar närmare på vad en hobbyverksamhet innebär och vad man måste tänka på vid försäljning av produkter eller tjänster.

Det finns en rad olika typer av handarbeten och andra sorters hobbyverksamheter som kan passa pensionärer. Vi ger förslag på några av dem och ser över vilka regler och riktlinjer som gäller för skatt, bokföring och deklaration.

Vad är och räknas som hobbyverksamhet?

En hobbyverksamhet är en icke yrkesmässig verksamhet och får inte vara arbete som utförs på uppdrag av någon annan. Det ska vara något som du utövar på din fritid och som bedrivs för nöjes skull utan vinstsyfte. Det får inte vara din huvudsakliga försörjning utan något du gör för att tjäna extra pengar. Det kan vara allt från att tillverka handgjorda produkter till att erbjuda tjänster.

Exempel på hobbyverksamheter

För pensionärer finns många hobbyverksamheter som inte kräver någon dyr startkostnad eller omkostnader vid tillverkning. Några exempel på hobbyverksamheter kan vara:

  • Hemslöjd
    Sticka eller virka mössor, vantar, filtar eller kanske babykläder. Du kan också sy kläder, väskor eller annan heminredning som lampskärmar eller plädar. Är du duktig på att arbeta med trä kan man tillverka allt från köksredskap, skärbrädor, smycken till dekorativa föremål och möbler.
  • Konstnärlig verksamhet
    Måla tavlor, rita illustrationer eller tillverka grafiska tryck. Föredrar du att arbeta i lera kan du dreja eller skulptera.
  • Bi- eller trädgårdsodling
    Odla egna växter och blommor eller starta upp en egen biodling för närodlad honung.
  • Baka, sylta eller safta
     Tillverka hemlagade produkter såsom sylt, bröd eller saft.

60plusbanken hjälper fler

Vi hjälper fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi. En av våra lånespecialister är med dig hela vägen från ansökan till utbetalning.

Ansök om 60pluslånet

Starta hobbyverksamhet som pensionär

Att starta en hobbyverksamhet som pensionär behöver inte betyda stora investeringar. Det är ju som oftast något som du redan idag tycker om att göra, skillnaden är att du nu även låter andra ta del av glädjen från det.

  1. Vilken är din passion?
    Välj en hobby som du verkligen tycker om och som du är bra på.
  2. Vad säljer andra för?
    Gör en sökning på Marketplace eller andra digitala tjänster där man kan annonsera och se vilka priser som andra tar för liknande vara.
  3. Producera och sälj
    När du har din vara som du vill sälja är det viktigt att ta bra bilder på produkten samt skriva en beskrivande text i de fall du vill sälja produkten online. Läs gärna fler av våra tips gällande vad du kan tänka på när du skapar en annons i artikeln att sälja begagnat.

Hur mycket får man tjäna på hobbyverksamhet som pensionär?

Det finns ingen gräns för hur mycket du får tjäna på din hobbyverksamhet, däremot måste du alltid deklarera för den och betala skatt samt egenavgifter på eventuell vinst. Om du tjänar mer än 80 000 kr per år på din verksamhet kan det även vara aktuellt att registrera sig för moms. (Skatteverket 2024)

Behöver man betala skatt i hobbyverksamhet?

Om du inte får någon vinst från hobbyverksamheten behöver du inte betala någon skatt, däremot måste du alltid spara eventuella underlag på inköp av material och liknande. Går du med vinst måste vinsten alltid beskattas. Du ska då också betala egenavgifter på överskottet.

Bokföring och registrering för hobbyverksamhet

Överskottet av hobbyverksamheten ska deklareras i din inkomstdeklaration. Om du har flera hobbyverksamheter ska du redovisa varje verksamhet för sig på en egen blankett. Säljer du för mer än 80 000 kr under året så kan det också vara aktuellt att registrera sig för moms.

Inkomster och deklaration för hobbyverksamhet

Alla inkomster, även från hobbyverksamhet, ska redovisas i din årsdeklaration. Du måste spara alla underlag – till exempel räkningar och kvitton – i sju år efter inkomståret och på ett sådant sätt att det är möjligt för Skatteverket att göra en kontroll av deklarationen. 

Hur tar man betalt som hobbyverksamhet?

Det finns flera sätt att ta betalt som hobbyverksamhet. Välj det som känns bäst för dig.

  • Swish eller banköverföring
    Elektroniska betalningar är smidiga, säkra och spårbara.
  • E-handelsplattformar
    Sälj dina produkter online via plattformar som Blocket, Marketplace, Tradera eller Etsy.
  • Marknader och mässor
    Sälj direkt till kunder på marknader och mässor.

Ansök om 60pluslånet

  • Låna trots låg pension
  • Amorterings- och räntefritt
  • Bo kvar- och skuldfrigaranti 
  • Helt kostnadsfri ansökan och ej bindande

Ansök nu

Fler frågor och svar

Hur mycket kan man tjäna utan att betala skatt som pensionär?

Tjänar du pengar på hobbyverksamheten, det vill säga att den går med vinst, ska du också betala skatt på överskottet.

Hur mycket får man tjäna extra som pensionär?

Du får tjäna så mycket du vill som pensionär, men vinst ska alltid deklareras och skattas.

Vad räknas som hobbyverksamhet?

En hobbyverksamhet är en icke yrkesmässig verksamhet som bedrivs för nöjes skull eller för att tjäna extra pengar.

Måste man bokföra hobbyverksamhet?

Ja, även om det inte krävs någon speciell registrering måste du ha ordning på dina inkomster och utgifter för att kunna deklarera rätt.

Hur mycket får man tjäna på hobbyverksamhet 2024?

Det finns ingen gräns för hur mycket du får tjäna på din hobbyverksamhet, däremot måste du betala skatt och egenavgifter på vinsten. Inkomster från en hobbyverksamhet beskattas som inkomst av tjänst.

Hur mycket får man tjäna på en bisyssla?

Gränsen för skattefrihet gäller din sammanlagda inkomst, oavsett om det är från en hobbyverksamhet, en anställning, pension eller en bisyssla. Du kan tjäna så mycket du önskar och kan men måste alltid beskatta en eventuell vinst.

Måste jag registrera min hobbyverksamhet som pensionär?

Det krävs ingen speciell registrering för en hobbyverksamhet, men du måste förstås alltid följa reglerna för skatter och deklaration.

Undantag - då behöver du inte betala skatt

Du behöver inte betala skatt för inkomster som du har fått från försäljning av vilt växande bär och svampar som du själv har plockat, förutsatt att du inte tjänar mer än 12 500 kronor på försäljningen per år.

Undantaget gäller inte då försäljningen är del av en inkomst i en näringsverksamhet eller om du avlönat plockar något. Exempelvis så måste du betala skatt på ersättning du får om någon anlitar dig för att plocka bär. Inkomster från att sälja odlade bär betalar du alltid skatt på.

Dryga ut pensionen

Önskar du dryga ut pensionen i form av extraarbete kan du läsa mer om att arbeta som pensionär här. Det är dock inte alltid som man har möjlighet att varken extrajobba eller dryga ut pensionen med en hobbyverksamhet. I de fall man äger sitt boende och har lånetrymme kvar, kan man med hjälp av en kapitalfrigöringskredit, ett såkallat modernt pensionärslån, frigöra kapital från bostaden.

60pluslånet är ett pensionärslån som ger dig mer pengar att röra dig med, utan att ge några extra månatliga kostnader. Dessutom är det tryggt och säkert med flera garantier. Läs gärna mer om 60pluslånet här.

Laddar