Auktion på nätet

Det är spännande att gå på auktion. Att se på vackra föremål som bär på en historia och kanske våga buda på någon favorit. Med åren har allt fler auktionshus breddat sig och det som tidigare endast fanns i fysiska lokaler finns nu även i digital form. Men var hittar man dem och hur fungerar en auktion på nätet? 

Att gå på auktion är både underhållande och lärorikt om man har ett stort intresse för design, konst och form. Men det som förr var så givet som en fysisk sammankomst, har med åren, kanske inte minst efter pandemin, mer och mer gått över till det digitala.

Självklart finns fortfarande de gamla auktionshusen kvar, men du kan ta del av auktioner från hela landet om du vet hur du ska hitta dem även på nätet. I denna guide går vi igenom grunderna i hur auktioner online går till. Var hittar du auktionshusen, hur budar du på föremål och vad kan vara bra att känna till?

Vad är en auktion på nätet?

En auktion på nätet är en form av försäljning där föremål säljs till den som lägger högst bud, förutsatt att bevakningspriset är uppnått. En auktion på nätet skiljer sig från traditionella auktioner genom att budgivaren inte behöver vara fysiskt närvarande i auktionslokalen, även om det också brukar finnas en sådan. Därför måste man som budgivare också vara medveten om att eventuella transportkostnader kan tillkomma vid vinst, då man som oftast inte befinner sig på samma plats som varan.

Vilka auktionshus finns det?

I Sverige finns flera etablerade auktionshus som erbjuder onlineauktioner. Några av dem är bland andra:

  • Bukowskis
    Ett av de äldsta och mest välrenommerade auktionshusen i Skandinavien, som är känt för sitt breda utbud av konst, design och antikviteter.
  • Stockholms Auktionsverk
    Etablerades redan 1674, vilket gör det till världens idag äldsta verksamma auktionshus. Är en av de ledande nordiska marknadsplatserna för konst, konsthantverk och äldre som modernare antikviteter.
  • Auctionet
    En marknadsplats för onlineauktioner med anslutna auktionshus från hela Europa. Du kan bjuda på föremål från ett litet auktionshus i södra Tyskland, eller norra Sverige, på precis samma sätt.


Tips inför en auktion online

Det finns många auktionshus online, men det kan vara smart att välja ett av de mer välrenommerade auktionshusen. Du kan då känna dig trygg med att alla objekt är noga inspekterade, värderade och bra dokumenterade. Det inger också en trygghet att de välkända auktionshusen har säkra betalningsalternativ och erbjuder trygga transporter av föremål ifall det skulle behövas.

  1. Skapa ett konto
    För att kunna buda på objekt måste du ha skapat ett digitalt konto hos aktuellt auktionshus. Att skapa ett konto är gratis och syftar till att du ska identifiera dig för att en budgivning ska gå rätt till. Du kan skapa ett konto långt innan du hittar något att buda på, så se till att göra det redan idag. På så sätt är du redo att starta en budgivning när ett intressant objekt dyker upp.
  2. Var medveten om tillkommande kostnader
    Se till att läsa de villkor som gäller för aktuellt auktionshus. Det är alltid vissa kostnader som tillkommer vid en vunnen auktion, vilka är bra att känna till innan du budar. Ofta förekommande avgifter är provisonskostnad och administrationsavgift, även kallad slagavgift. Följerätt kan vara aktuellt vid försäljning av särskilda konstföremål.

    Provisionskostnad brukar vara procentuellt av klubbat belopp medan slagavgift oftast är en fast kostnad. Är objektet på ett auktionshus långt bort geografiskt sett så bör du även uppmärksamma transportavgiften. På många sajter räknas det totala priset ut, inklusive tillkommande avgifter och kostnader, i samband med att du lägger ditt bud.
  3. Sök intressanta föremål
    Nu börjar det roliga. Se till att läsa igenom beskrivningen noga när du hittat ett intressant objekt. Notera också vilken stad föremålet kommer att transporteras ifrån innan du lägger ett bud. Bestäm din maximala budget innan auktionen börjar och håll dig till den under budgivningen.
  4. Buda!
    Har du bestämt dig för att buda på ett föremål? Kul! Antingen kan du lägga ett bud i taget, vilket kräver att du aktivt följer budgivningen. Ett annat alternativ är att använda dig av ett maxbud. Ett maxbud innebär att du anger hur mycket du som mest kan tänkas buda, och sedan budar systemet per automatik åt dig. När en annan budgivare lägger ett bud, läggs minsta möjliga bud för dig med ditt maxbud som tak.
  5. Hämta eller boka transport
    Bor du nära auktionshuset kanske du har möjlighet att hämta föremålet själv efter vunnen auktion. I annat fall kan auktionshuset som oftast hjälpa dig med transporten. Eventuell transportkostnad brukar framgå redan innan ett bud är lagt i auktionskatalogen.

Ansök om 60pluslånet

  • Låna trots låg pension
  • Amorteringsfritt utan månatliga kostnader
  • Bo kvar- och skuldfrigaranti 
  • Helt kostnadsfri ansökan och ej bindande

Ansök nu

Hur funkar budgivning på en auktion?

När auktionen börjar kan du lägga bud på de eller det föremål som du är intresserad av. Buden är bindande, vilket innebär att om du vinner budgivningen är du skyldig att köpa objektet till det pris du har budat samt tillkommande avgifter. Auktionen har en sluttid, och då tiden har gått ut gäller det högsta budet som vinnande.

Vilka regler gäller vid en auktion på nätet?

Objektens skick beskrivs noggrant i den digitala auktionskatalogen, både i text och med bilder. Man har inte samma möjlighet att avgöra skicket på varan digitalt, som om du hade hållt i den på riktigt. Det är därför viktigt att läsa igenom beskrivningen noggrant innan du lägger ett bud och inte enbart förlitar dig på vad du tror att du ser på bilderna.

Ovan redogör vi också för de vanligaste tillkommande kostnaderna vid en vunnen auktion. Det är dock viktigt att se vad som gäller vid just det auktionshus som du budar genom, då storleken på kostnaderna kan skilja sig mellan olika auktionshus.

Tillkommande kostnader och avgifter vid vunnen auktion:

  • Slagavgift
  • Köparens provisionsavgift
  • Ev. följerätt, transportkostnad


Hur fungerar ångerrätten vid köp på auktion?

Har ett auktionsobjekt sålts genom auktion som enbart skett på distans har köparen ångerrätt i enlighet med distansavtalslagen (2005:59). Många auktioner som sker på distans, ger dock även möjlighet att närvara på plats. I dessa fall har köparen ingen ångerrätt alls.

Kan jag returnera ett objekt köpt på auktion?

Köp på auktion är bindande och i de flesta fall gäller inte ångerrätten. Varan kan med andra ord inte returneras om du ångrar dig. Det är därför viktigt att vara säker på att du vill ha objektet innan du lägger ett bud.

Ordlista för auktioner på nätet

Utgångspris
Det pris som auktionen startar på och lägsta möjliga bud att lägga på en nystartad auktion.

Bevakningspris
Säljarens lägsta överenskomna pris och föremålets lägsta möjliga slutpris. Ett föremål kan ha ett utgångspris som ligger under bevakningspriset, och i de fall slutpriset inte når bevakningspriset kommer varan inte att säljas. Bevakningspriset är alltid dolt, vilket innebär att en budgivare inte kan se vad det ligger på. Däremot kan du se om bevakningspriset är uppnått eller inte.

Återrop
När en auktion avslutats utan att bevakningspriset har uppnåtts återropas föremålet. Ingen vann budgivningen denna gång men varan kan komma att publiceras pånytt för en ny auktion.

Följerätt
Kan även kallas konstnärsavgift. Det är en upphovsrättslig ersättning som tillfaller konstnären eller dess arvingar vid vidareförsäljning av konstverk och brukskonstverk. Följerätten betalas av köparen.

Konditionsrapport
Beskrivning av föremålets skick som eventuella repor eller skador. Här brukar det också kunna framgå ifall elektroniska produkter är funktionstestade eller inte.

Maxbud
Budagenten, som är helt automatisk, bjuder hela tiden lägsta möjliga belopp åt dig upp till ditt angivna maxbud. Det är bara du som kan se ditt maxbud. Det belopp du har som mest just nu kan vara lägre än ditt maxbud, men det kommer aldrig att överstiga det oavsett motbud.

Slagauktion
En slagauktion är en traditionell hammarslagsauktion där förhandsbud kan anges online. Auktionen kommer efter lagda förhandsbud att övergå till live-budgivning i auktionssalen. Slagauktionen kan följas och budas på både online som på plats.

 

När marginaler i ekonomin saknas

Saknar du den ekonomiska möjligheten att buda på auktion då pensionen inte räcker till det du hade önskat? En pensionär som äger sitt boende med låneutrymme kvar på bostaden kan ha möjlighet att dryga ut sin inkomst med ett modernt pensionärslån. Utan att höja dina månatliga kostnader kan du med hjälp av 60pluslånet frigöra pengar ur bostaden och leva för det som annars vore låst i boendet. Det är ett tryggt och säkert sätt att dryga ut pensionen på när marginalerna är små.

Laddar